Blog Neem de regie en verander je energie

Neem de regie en verander je energie

17/03/2022


Mensen vragen zich soms af hoe mindset-werk nou precies in z'n werk gaat. Vandaag geef ik je een zeer persoonlijke kijk in hoe je in relatief korte tijd je energie kunt sturen en veranderen.

In dit geval gaat het over rouwverwerking na het overlijden van mijn zeer geliefde katje Tijger. Of het nu over rouwverwerking gaat, of over iets anders dat je wilt bereiken, met het stappenplan krijg je een beeld hoe je mindset-werk vorm kunt geven. Wil je het liever niet alleen doen? Ik faciliteer dit proces graag online voor je aangevuld met krachtige manieren om te ontstressen. Meer info onderaan deze blog.

Klaar voor? Daar gaat'ie.

De context

Gisteren heb ik mijn allerliefste katje Tijger moeten laten inslapen. Hij is na een ongeluk ruim een jaar geleden nooit meer 100% hersteld en had orgaanschade. De afgelopen weken ging hij wat achteruit en een paar dagen geleden ineens heel erg hard. De dierenarts gaf weinig hoopvol nieuws, wat ik diep in m'n hart ook al wel wist. Omdat ik niet wilde dat hij nóg zieker zou worden, zonder uitzicht op verbetering besloot ik om hem te laten inslapen. VER-SCHRIK-KE-LIJK!

Eenmaal thuis had ik de welbekende knoop in m'n buik, huilbuien en voelde ik me onrustig. Logisch, zul je wellicht denken. Ik weet dat rouwen noodzakelijk is, tegelijkertijd weet ik óók dat je het proces enorm kunt versnellen. Je hoeft niet jaren met verdriet rond te lopen. En de duur van het rouwen zegt niets maar dan ook echt helemaal niets over de hoeveelheid liefde die je had voor degene die je hebt moeten achterlaten. Een familielid, vriend, vriendin, (ongeboren) kind, huisdier of misschien wel een baan of materieel iets.

Energetisch gezien is rouw (net als verdriet, angst, schuld en schaamte etc) een lage energie, het gevolg van niet-helpende gedachten en gevoelens. Je kunt er jaren en jaren aan vasthouden, maar hoe nuttig is dat? Ik denk dat bijna iedereen liever blij door het leven gaat. Maar... hoe doe je dat nou?

Het stappenplan

Hieronder deel ik het stappenplan dat ik gebruik voor verschillende doeleinden, in dit geval voor het loslaten van mijn lage energie die gepaard gaat met rouwen. Ik gebruik voor dit innerlijke werk een journal (notitieboek), omdat het opschrijven van je gedachten en gevoelens ervoor zorgt dat je vertraagt, waardoor ze concreter en voelbaarder worden. Ook wordt het daardoor gemakkelijker om er grip op te krijgen en de lage energie om te zetten naar een hogere energie. Vetgedrukt zie je de vragen, de rest is wat het proces in mij losmaakte.

Stap 1: Hoe voel je je nu? (Waar loop je tegenaan?)

Ik voel bij mezelf veel onrust en verdriet en merk ook dat ik een weerstand heb om dat te voelen. Er zit oordeel op. Ik mag het niet voelen, dat is 'zwak'.

Stap 2: Wat wil je liever?

Ik wil m'n gedachten en gevoel shiften naar iets dat helpt, maar niet zonder de ruimte te geven aan de niet-helpende gedachten en gevoelens. Ik formuleer wat ik liever wil:

'Ik mag mijn gevoelens voelen'

Om dit diep te integreren en te verankeren in mijzelf gebruik ik een krachtige en effectieve methode, PSYCH-K®. Dit is niet noodzakelijk, wel heel helpend. Tijdens het doorlopen van het proces word ik mij bewust van wat mij tegenhoudt om mijn gevoelens te voelen. De volgende gedachten komen voorbij:

'Ik had eerder in moeten grijpen'
'Door mij heeft hij misschien extra geleden'
'Ik hoop dat hij mij niks kwalijk neemt'
'Ik wil hem niet kwijt'
'Ik kon hem niet redden'

Ik geef ruimte aan alle tranen, gevoelens en gedachten en kom nog een keer terug bij de oorspronkelijke vraag: wat wil je liever?

Ik formuleer een zin (m'n doel) die goed voelt en ga door naar de volgende stap: 

'In vrede en met liefde laat ik Tijger los'

Stap 3: De toekomst in stappen

Het idee van deze stap is dat je met al je zintuigen gaat 'fantaseren' over hoe het zou zijn als je dat wat je liever wilt (de zin die je formuleert) je realiteit zou zijn. Als ik ervan overtuigd ben dat ik in vrede en met liefde Tijger los kan laten... wat ervaar ik dan? Deze stap zorgt ervoor dat je je onderbewuste een krachtig nieuw doel geeft in plaats van de staat waarin je nu bent. Het is als het instellen van een route op je navigatiesysteem. Waar wil je naartoe en hoe ziet het er daar uit?

Hieronder de vragen en antwoorden voor mijn voorbeeld ('In vrede en met liefde laat ik Tijger los')

 • Wat zou ik dan zien? Ik zie in m'n verbeelding dat ik dan met dankbaarheid herinneringen ophaal, dat ik af en toe naar z'n graf loop en er een potje met vrolijke viooltjes neerzet met een liefdevolle en dankbare blik.
 • Wat zouden anderen dan tegen mij zeggen? In m'n verbeelding hoor ik: 'Wat knap hoe jij met rouw en verdriet omgaat'.
 • Wat zou ik tegen mezelf zeggen? 'Het is goed zo!'
 • Hoe zou ik me door dit alles voelen (in één woord)? 'Dankbaar!' Ik doe m'n ogen dicht, maak contact met dit gevoel en versterk het door het te lokaliseren in m'n lichaam en m'n zintuigen in te zetten.
  • De locatie van dit gevoel van dankbaarheid zit in m'n hartstreek
  • Ik kijk wat voor kleur en vorm het heeft: het is groot gouden hart met een gouden sleep met glitters erop
  • Ik voel de temperatuur: het voelt lekker warm
  • En ik voel de textuur: het is onwankelbaar (het hart) en luchtig (de sleep)

Dan doe ik mijn ogen open en check of ik bezwaren voel opkomen bij de gewenste staat van zijn 'Ik laat Tijger in vrede en met liefde los'.

Ja, ik voel dat er weerstand is. Een 'ja maar-stemmetje'. Ik ben bang dat als ik hem loslaat, ik hem vergeet en dát wil ik niet.

Zie dit soort gedachten die nog opploppen als de saboteurs die jou tegenhouden om je doel te bereiken. Het is noodzakelijk om deze saboteurs tevreden te stellen, zodat alles in jou naar je nieuwe realiteit toe kan bewegen.

Ik stem af op wat er nodig is en pas mijn gewenste realiteit (de zin) aan naar: 'Ik laat Tijger in vrede en met liefde los en bewaar zijn herinnering in mijn hart'

Door dit toe te voegen, heb ik de angst dat ik hem vergeet niet meer.

Nu voelt het écht goed en gedurende het doorlopen van het proces komt er steeds meer rust en vrede in m'n lijf en in m'n hoofd. Ik voel me letterlijk dankbaar.

En wow, wat ben ik toch blij dat ik weet hoe ik op elk moment ervoor kan kiezen om mijn energie te veranderen met behulp van dit soort krachtige tools!

Betekent dit dat het rouwen nu helemaal klaar is? Misschien wel, waarschijnlijk niet. Bij alles wat nog omhoog komt, doorloop ik hetzelfde proces. Zo shift je je energie stap voor stap en zorg je ervoor dat je trauma en verdriet niet vastzet in je lijf.

Wil jij dit ook?

Ik kan me voorstellen dat dit proces je misschien wat overweldigt. Het vraagt oefening om je gedachten en gevoelens te sturen en om de juiste focus te houden. Loop jij tegen iets aan waarvan je weet dat het je zou helpen als je het innerlijke werk zou doen, maar kom je er niet goed uit met dit stappenplan, of voelt het te eng en te groot om alleen te doen? Ik help je graag en je liefdevol door jouw proces heen, zodat je enerzijds loslaat wat jou in de weg zit en anderzijds de ervaring en het zelfvertrouwen krijgt om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Voel je dat dit voor jou nu de juiste stap is? Boek dan hier jouw Doorbraaksessie zodat je vrijer wordt en lichter en luchtiger verder kunt.


Search


My Products Available Products
Pages
Sign In

Sign In Details

Forgot Password