Intuïtie (en het magische elixer)

Intuïtie...

 

...volgens de Van Dale is: inzicht zonder nadenken.

 

Ik vind het zelf een mooie beschrijving. Eerst nog even een korte herhaling van de 3 niveaus van onze intelligentie (zie mijn vorige blog) voordat ik straks een brug maak naar twijfelen en het magische elixer:

 

De 3 niveaus van intelligentie:

  • Intuïtie (hoger bewustzijn)
  • Mentale laag (je bewustzijn): NB: dit is de laag met de traagste verwerkingscapaciteit en tevens de laag waar we de meeste tijd in spenderen… Slechts 5% van onze gedachten en gevoelens (be)leven we vanuit onze bewuste geest.
  • Emotionele laag (onderbewustzijn)

Terug naar de definitie van intuïtie. De beschrijving ‘Inzicht zonder nadenken’ geeft aan dat het inzicht er is, zonder dat de mentale laag die beredeneerd heeft met zijn logica. Het is een ingeving van je hogere bewustzijn.

 

Intuïtie wordt wel eens gezien als iets zweverigs, maar het is een wezenlijk onderdeel van wie jij bent, van jouw energie, jouw wijsheid, jouw ziel, hoe je het ook wilt noemen.

 

Intuïtie kun je zien als de link met de bron van jouw wijsheid. Gedurende ons leven zijn we vaak op weg om ons daar weer (meer) mee te verbinden en de ingevingen die we krijgen zullen vaak niet-logisch voelen en niet altijd gehoord, erkend, laat staan door ons gevolgd worden.

 

Door onze opvoeding leren we ‘wat hoort’ en ‘wat niet hoort’. Anderen bepalen dat voor ons, waardoor er in onze emotionele en mentale laag patronen zijn ontstaan die ons kunnen weerhouden van onze eigen wijsheid te vertrouwen, onze eigen weg te volgen… We passen ons aan om erbij te blijven horen, om gewaardeerd te worden. En daarmee kunnen we verwijderd raken van onze eigen bron van wijsheid, van ware vervulling. Twijfel kan daarvan een gevolg zijn. Continu twijfelen kun je mijns inziens dan ook zien als het gevolg van die diep ingesleten patronen.

 

Hoe kun je dat doorbreken?

 

Waar logica (plaatje 1) uitgaat van lineaire stappen: van A (waar je nu bent) via B (wat je te overbruggen hebt) naar C (je doel/verlangen). Je intuïtie werkt heel anders. En het is spannend om daarop te vertrouwen, maar er is wel een simpele formule voor. Het is tevens de formule om van je getwijfel af te komen.

 

Het magische elixer als oplossing voor getwijfel (en veel andere problemen) is: focussen op je verlangen. 

 

Weet je nog de van A naar B naar C-logica van je mentale laag? Om je intuïtie te laten spreken, zul je moeten leren vertrouwen op een non-lineair proces (plaatje 2). Zie het als een spier die je kunt trainen.

 

Hoe dat werkt?

 

Het betekent de volgorde van de stappen omdraaien… en dat voelt héél tegennatuurlijk. De formule is:

 

Ga heel levendig fantaseren over je verlangen (je C). Of nog beter: schrijf het op (dan maak je je gedachten tastbaarder en duidelijker). Maak je fantasie echt, alsof die versie van jezelf er al is. Als je twijfelt en gedachten hebt als ‘ik weet niet wat ik wil, of ik weet niet wat ik moet kiezen’, maak je C dan een beeld alsof je iemand bent die precies weet wat’ie wil. Focus vooral op hoe goed dat voelt.

 

Als je alle facetten bekeken en met name doorvoeld hebt, dan vraag je aan je intuïtie: welke stap kan ik nu zetten (A naar B) om dat doel te bereiken. Je zult merken dat je (niet-logische) ingevingen krijgt. VOLG ZE! Ook kunnen het aantal ‘toevalligheden’ gaan toenemen.

 

Je mentale en emotionele laag gaan in dit proces waarschijnlijk behoorlijk met je aan de haal, want je gaat iets anders doen. Leer steeds meer om je ingevingen te volgen. En onthoud dat je intuïtie oneindig veel meer verbanden kan leggen en een veel snellere route voor jou kan uitstippelen dan je mentale laag. Maar… daar moet je wel op durven vertrouwen.

 

Liefs,

Andrea

 

PS: Voorkom 3 tijdrovende fouten als je vastzit... vraag hier het beknopte ebook aan.

Reactie schrijven

Commentaren: 0