Nog meer (over) twijfel...

Continu twijfelen – Ontdek wat ze je op school niet leren.

 

Iedereen herkent het wel momenten van twijfel. Moet ik stil blijven staan, of vooruit en moet ik dan naar links of naar rechts? Op zich werken die vragen prima om bewuste keuzes te maken. Maar wat als twijfelen structureel is? Als je continu innerlijke onrust en stress ervaart zodra je keuzes moet maken.

 

Herken jij je hierin?

 

  • Je twijfelt continu
  • Je breekt je hersens over de keuzes die je moet maken
  • Je maakt 'plussen en minnen-lijsten'
  • Je hebt stress vóór elke keuze: (Doe ik hier goed aan? Is dit wel de juiste weg? Onzekerheid)
  • Je hebt stress ná elke keuze: (Heb ik hier wel goed aan gedaan? Heb ik wel juist gekozen?)
  • Misschien zeg je wel tegen jezelf: 'ik weet gewoon niet goed wat ik wil…' (wat regelrechte onzin is – trust me)

Twijfel kan je lam leggen. Het kan er ook toe leiden dat je keuzes gaat vermijden, omdat je daarmee denkt stress te voorkomen. Maar dan begint er weer een ander circus: je krijgt last van zelfoordeel (ik ben zwak, dom, wanneer val ik door de mand, etc), anderen vinden je mogelijk passief, je stelt je (te) afhankelijk op, je laat anderen knopen doorhakken (waar je je dan weer gefrustreerd over kunt voelen).

 

Kortom: overmatige twijfel is niet bevorderlijk voor je welzijn.

 

Maar wat veroorzaakt al dat getwijfel en hoe kom je er vanaf?

 

Zelf dacht dat de enige manier om mijn twijfelen op te lossen was om inzicht te krijgen in hoe al die twijfel was ontstaan. En net als velen anderen verspilde ik veel tijd aan het analyseren van m’n problemen/obstakels. Ik las zelfhulpboeken, volgde trainingen, therapie en coaching om te proberen van m’n onzekerheid af te komen. Ik leerde trucjes die ik probeerde te implementeren.

 

Maar niets werkte ECHT. Echte doorbraken, waarvan ik van binnen kon VOELEN dat ze klopten, bleven uit.

 

Is dat herkenbaar?

 

Ik wist dat ik een andere oplossing nodig had. Toen ik die eindelijk vond, nam mijn persoonlijke groei een spurt, kreeg ik mega veel innerlijke rust (die nooit meer is verdwenen) en begon ik andere mensen te helpen hetzelfde te bereiken.

 

Hoe veranderde dit?

 

Ik had eindelijk een belangrijk inzicht dat voor een doorbraak zorgde!

 

Je lost je problemen niet op door ze te analyseren en te begrijpen, je lost ze op door je overtuigingen (je innerlijke software) te veranderen en ‘in te stellen’ op datgene waar je naartoe wilt.

 

Teug naar de twijfel en hoe het wordt veroorzaakt.

 

Het korte antwoord is: twijfel wordt veroorzaakt door een gebrek aan verbinding met jezelf. Gebrek aan verbinding met jezelf, met de bron van wijsheid die IN je zit, is o.a. het gevolg van je innerlijke ‘software’. Je innerlijke software, ook wel mindset genoemd, kun je zien als jouw automatische piloot, die grotendeels ontstaan is tot je 12e jaar. Mogelijk hebben anderen veel voor jou bepaald vroeger, of je bekritiseerd over je keuzes. Er zijn dan overtuigingen en stress ontstaan omtrent het maken van keuzes. Als je het gevoel had dat niets wat je deed goed genoeg was, kan dat innerlijke software van twijfel veroorzaken. Het is een programma dat continu draait, automatisch, totdat je zélf de programmering verandert. (En dat is makkelijker dan je denkt).

 

Een gevolg van twijfelen is dat je in je hoofd gaat zitten. We denken dat we met logica antwoorden vinden op onze vragen. Maar van alle ‘lagen’ waar we uit kunnen putten, is logica de minst intelligente en de minst snelle. In de maatschappij wordt deze laag geprezen en -naar mijn mening- zwaar overgewaardeerd. We doen slechts 5% met onze bewuste geest...

 

Grofweg zou je onze intelligentie kunnen opsplitsen in 3 lagen:

  • Intuïtie (hoger bewustzijn): het heeft oneindige verwerkingscapaciteit en kan oneindig verbanden leggen
  • Mentale laag (bewustzijn): verwerkingscapaciteit van 40 bits per seconde, 1-2 gebeurtenissen tegelijk.
  • Emotionele laag (lichaamsbewustzijn/onderbewustzijn): verwerkingscapaciteit van 40 miljoen bits per seconde en zeer grote verwerkingscapaciteit.

Vanuit deze lagen ontstaat het resultaat dat je dagelijks ervaart, ze gaan over willen, denken, voelen en doen.

 

Als je veel twijfelt en in je hoofd zit, maak je met name gebruik van je mentale laag, de meest trage laag van de lagen waar we over beschikken. Het is een bottleneck die de stroming van energie en wijsheid zwaar in de weg kan zitten.

 

Aan jouw programmering, die zich in de mentale laag bevindt, zitten ook (belemmerende) emoties gekoppeld. Op het moment dat je dan eindelijk daadwerkelijk een keuze gaat maken, speelt je emotionele laag op en bombardeert je met alles wat mis kan gaan. Het gevolg is stress en onrust, wat je weerhoudt van vrij genieten.

 

De oplossing zit hem in het versterken van en leren vertrouwen op je intuïtie, zodat willen, denken, voelen en doen in overeenstemming komen. Wat daarvoor nodig is, lees je in mijn volgende blog.

 

Liefs, Andrea

 

PS: vraag hier een beknopte ebook aan en voorkom 3 tijdrovende fouten als je 'vast' zit door twijfel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0