Ben jij introvert?

De maatschappij is meer gericht op extraverte kwaliteiten, waardoor de kans aanwezig is dat je je onder druk gezet voelt om dingen te doen die van nature niet bij je passen. En ook nog grote kans dat je jezelf dat min of meer kwalijk neemt. Dat je je er onzeker door voelt, dat je het gevoel hebt dat je niet voldoet.

 

Zo is mij in het verleden meerdere keren teruggekoppeld dat ik (te) bescheiden was, mijn zichtbaarheid onvoldoende was, dat ik me meer moest profileren en mijn overtuigingskracht moest ontwikkelen.

 

Zichtbaarheid, profileren en overtuigen zijn aspecten waar je als introvert vaak totaal geen behoefte aan hebt... Die horen van nature meer bij extraverten. Als je weet dat je er wél op beoordeeld wordt, kan dit voor spanning zorgen en voor een gevoel dat je niet voldoet.

 

Een aantal voorbeelden:

  • Spreken (bijv in vergaderingen) zul je als introvert waarschijnlijk pas doen als je vindt dat zwijgen minder toegevoegde waarde heeft.
  • Bij brainstorms zul je je mogelijk ongemakkelijk voelen en kun je het lastig vinden dat je niet -zoals extraverte collega’s- meteen met ideeën komt. Dat kan een gevoel geven dat je niet voldoet, minder slim bent. Als introvert heb je meer behoefte om met een weloverwogen (kant en klaar) idee te komen.
  • Als er dominante collega’s in een vergadering hun mening proberen door te duwen, zul je als introvert voelen dat er geen ruimte is voor een dialoog en zul je waarschijnlijk je mond dichthouden. Dan kun je te horen krijgen dat je aan je overtuigingskracht moet werken…

 

Als introvert heb jij andere kwaliteiten en die zijn niet meer of minder (al kan dat voor jou wel zo ervaren worden). Het kan wel van belang zijn dat je leert gebruik te maken van JOUW natuurlijke voorsprong als introvert.

 

Daarom wil ik afsluiten met een aantal situaties te benoemen die je als introvert waarschijnlijk herkent en waar je jouw eigen kwaliteit mogelijk niet zo snel in ziet:

 

Extraverte (dominante) collega’s discussiëren graag en proberen een ander te overtuigen van hun standpunt, als introvert hou je meer van een dialoog. In een dialoog voel je als introvert meer ruimte om zonder doorduwen, of overtuigen samen het grotere geheel te ontdekken.

 

Een introvert geeft vaak veel ruimte aan een ander en zal niet zo snel eigen ideeën doorduwen of opdringen. Door de aandachtige manier van luisteren, stimuleert een introvert de ander om zijn/haar volledige verhaal te doen, waardoor belangrijke informatie op tafel kan komen.

 

Er wordt vaak gezegd dat je buiten je comfortzone moet treden om te groeien, dat (jezelf) pushen de weg is naar 'succes'. Maar veel introverten doen dat hun hele leven al en dat werkt voor hen juist averechts.

 

Mijn ervaring is dat introverten juist effectiever worden als ze BINNEN hun comfortzone dingen op HUN manier gaan doen, wanneer ze juist dicht(er) bij zichzelf blijven.

 

Ben jij introvert en resoneert dit verhaal met jou? Weet dan dat voor jou waarschijnlijk ook geldt dat jij gaat groeien, bloeien en je invloed kunt vergroten door juist te leren BINNEN jouw comfortzone te blijven!

 

Als je daar hulp bij wilt, neem dan gerust contact op!

 

Liefs,

Andrea

Reactie schrijven

Commentaren: 0